'GAAN' op de Balkan aan zijn einde.
Door: Wim J
Blijf op de hoogte en volg Wim
28 September 2017 | Nederland, Harderwijk
Donderdagochtend vroeg op, enerzijds vanwege het feit dat wij de avond ervoor vroeg in het mandje gekropen zijn. anderzijds vanwege het feit dat de temperatuur 's nachts rond de 5 a 6 graden geweest moet zijn. Lekker fris daar op 900 meter hoogte. Om half zeven komt het zonnetje op in een strak blauwe lucht en beschijnt de besneeuwde bergtoppen. De douche en wasruimte is heerlijk warm dus vanmorgen maar even extra lang scheren. Vanwege de ochtend dauw was de tent en omgeving erg nat/vochtig. Jammer toch inpakken we zien vandaag wel verder.
Na het ontbijtje met traditionele gebakken eieren en bakkie thee om half negen vertrek. Het eerste uur door Oostenrijk binnen door en sparen zo ons autobahn vignet uit. Nog een paar leuke weggetjes met stijgen en dalen van 18 en 22% altijd geinig en misschien wel de laatste voorlopig. Zo'n vijftig meter voor de grens met Duitsland een stop en pakken de kans om voor 1,16 per liter de tank vol te hebben mooi nog even mee. Vijftig meter over de grens gaan we de autobahn op en de tellers op 110-120 km/u. Zon in de rug, windje mee, af en toe een baustelle met kleine file (voor ons licht op oponthoud waar niet iedere duitse mede weggebruiker helemaal mee eens was maar och) en om het uur een bakkie of benenstrek momentje draaien we gemiddeld zo'n honderd kilometer per uur. Doel voor vandaag om een flink deel van de nog ruim 1000 kilometer weg te koppen.
Het weer blijft fantastisch, passeren München ( de homebase van BMW), Ingolstad (de homebase van Audi), de afslag naar Praag en mijmeren over de afgelopen drie en halve week.
Eigenlijk best wel lekker gewoon rechtuit rijden. De ontelbare bochten, s-bochten, haarspelden, stijgingen 8 - 22 %, dalingen (zie stijgingen), mooie natuur, 30 graden +, 5-6 graden in de ochtend, alles bij elkaar 2 dagen regen, glad asfalt, mooi asfalt, goed wegdek, helemaal geen wegdek, blubberpaden, zand/grindsporen, paspoorten laten zien, motorpapieren erbij of niet, communiceren in talen waar je geen hout van verstaat of begrijpt, camping zoeken, tentje opbreken / tasje pakken, tanken, niet met euro's of een creditcard kunnen betalen, andere reizigers ontmoeten, zoveel landen bezocht in een relatief korte periode, het komt allemaal voorbij.
Al oplettend natuurlijk schieten de kilometers voorbij en geeft de navigatie aan dat wij met stops erbij rond de klok van negen thuis zouden kunnen zijn. Bij de late lunchstop waarbij de een kiest voor de grote M en de ander voor een heerlijke curryworst met pommes besluiten we rustig door te rijden en zien we hoe we uitkomen. Nog voor Dortmund is het duidelijk we rijden door, mooi weer relaxed, wat is het duitse autobahn systeem (op de (te) veel voorkomende baustellen) toch goed, het voelt prima. Ja, natuurlijk begint het achterwerk wel iets te voelen maar is met zo'n kleine 7000 kilometer op de klokken voordat wij aan deze terugrit begonnen wel iets gewend.
Dan komt de Nederlandse grens inzicht en ook bij behorende donkere luchten, naïef als wij zijn proberen we het weer af te dwingen om de regenpakken niet aan te trekken. We rijden tenslotte al de hele dag in de zon, het zal toch niet ........ Jammer, een hartelijk welkom in ons kouwe kikkerlandje met een bui waar je U tegen moet zeggen. Op een carpoule parkeerplaats proberen we de boel nog een beetje te redden door snel de pakken aan te trekken en rijden voort. Na Apeldoorn wordt het minder nat dus bijna droog.
Bij Harderwijk scheiden onze wegen. Om even negen uur rij ik de Grote Markstraat in en zet de motor uit met 1003 kilometer voor deze dag en een kleine 8000 kilometer in totaal. Erik nog een klein stukje door naar Zeewolde en lees later op de whatsapp dat dit goed is gelukt.
Het was een lange maar heerlijke rit en wederom dank aan onze vrouwen en familie die dit toch mogelijk laten zijn.- 'GAAN' op de Balkan en meer- is rond.
Bedankt voor het volgen en alle reacties, vanaf nu geen verslagen meer, eerst wat onderhoud en nieuwe ideeën opdoen. Er zijn nog een paar landen in Europa die nog niet bezocht zijn dus wie weet.
Later.
29 September 2017 - 15:53
Eric:
Nou Wim 3 1/2 week achterop gezeten,en zal je verhalen missen. Ik rust nog ff uit in Andalusie. Geniet van je eigen bed. Gr. Marijke en Eric -
29 September 2017 - 16:25
Ruud PdlW:
Hi Wim, welkom thuis. Dank voor de mooie verhalen, heb er van genoten. Zag e.e.a. zo voor me.
Hgr, Ruud -
Peter:
Prachtige tocht weer. Genoten van de verslagen. Top! -
29 September 2017 - 19:46
Gert Jan:
Wat moet ik nu doen rond de klok van 8? Het was leuk je te volgen, geniet van je thuis! -
29 September 2017 - 22:04
Dirk:
Wim,
Bedankt voor je prachtige verslagen!
Elke avond weer een leuk leesmoment.
Toppie!
30 September 2017 - 17:00
Jaap:
Mooi om te volgen Willem !
Gelukkig weer veilig thuis !
Groeten ! -
02 Oktober 2017 - 01:26
Ruud:
Save home !
Wat een prachtige reis en reis verslag, heb ervan genoten.
03 Oktober 2017 - 12:08
Herbert Kuin:
Beste Willem,
je hebt me 50 jaar jonger laten voelen met je schitterende verslagen!
Dank daarvoor! -
05 Oktober 2017 - 23:15
Tzvetan:
Meesterlijke verslagen Wim! Fijn dat jullie weer veilig thuis zijn.
08 November 2017 - 17:32
Marcel:
He die Wim,
Man, man, man,.......wat een reis!
En wat een leuk verslag!
Duurde even voordat ik alle dagen gelezen had, maar dan heb je ook wat.
Btw: elke dag eieren, dat kan niet goed zijn voor een mens ;-)
Gelukkig is er rijwind,........
Sommige dingen herkenbaar met de boot naar Corfu bv. Met stinkende vrachtwagenchauffeurs, super vette en glibberige vloeren!
Kortom ik ben om, je hebt mij overtuigd wij gaan ook die Transalpina route rijden ergens in mei 2018, nu al zin in!
Ik zeg laten we eens een bakkie doen op de kazerne,....niet slaan!!!!!
Groet,
Marcel